March 31, 2011

Huru Hara HARI KIAMAT

assalamualaikum semua :)
hari ni aku nak berkongsi dengan korang satu hadis yang aku baca
dalam buku yang bertajuk 'Huru Hara Hari Kiamat ' karya Ibnu Katsir..
buku ni best la jugak sebab isi dia sangat mantopp dan boleh membuka mata,hati,dada,limpa,jantung,hidung,telinga dan semua lah yang membacanya haha.

okay,tak mau melalut dah straight to the point.(hayati betul-betul hadis ni)

Al-Bukhari pernah meriwayatkan dari Abu Hurairah r.a sabda Rasulullah S.A.W
"Takkan terjadi kiamat sehingga ada dua pasukan besar berperang.Pertempuran terjadi di antara kedua-duanya demikian sengitnya padahal pengakuan masing-masing sama.Dan takkan terjadi kiamat sebelum dibangkitkan dajjal-dajjal pendusta hampir ada 30 orang jumlahnya,masing-masing mengaku dirinya utusan Allah.Dan takkan terjadi kiamat sebelum dicabutnya ilmu,banyak terjadi gempa bumi,waktu berlalu cepat,huru-hara bermaharajalela dan banyak terjadi rusuhan iaitu pembunuhan.Dan takkan terjadi kiamat sebelum harta kamu melimpah ruah maka sehingga dia menawarkannya maka orang yang ditawarkan berkata,'Aku tidak memerlukannya'.Dan takkan terjadi kiamat sebelum manusia berlumba membina bangunan yang tinggi.Dan takkan terjadi kiamat sebelum seseorang melalui kubur orang lain lalu berkata,'Andaikan aku menggantikan tempatnya'.Dan takkan terjadi kiamat sebelum matahari terbit dari barat.Apabila matahari telah terbit disaksikan manusia maka mereka semua beriman tetapi di saat itu tidak bermanfaat lagi iman seseorang bagi dirinya yang sebelumnya tidak beriman ataupun berbuat baik selagi telah beriman.Dan sesungguhnya kiamat benar-benar terjadi.




aku tau hadis ni panjang sikit..
tapi tolong ambik masa sekejap untuk membacanya
because it is so meaningful kawan-kawan.
okay,aku chaoooouuuu dulu babeh.ngantok daaa+___+

TeNgoK LAhh..bEshXXx

Loading...