January 31, 2011

dah memang rezeki dia

salam semua !
aku rase dah cukup seminggu aku tak update blog ni
disebabkan kekangan masa dan juga ade perkara yg tak dapat dielakkan :P
dan dalam mase seminggu banyak perkara BAIK telah terjadi..

sudah sebulan aku menyandang jawatan guru(cewwahh),
cikgu tadika je ponn..
tapi bukan senang nak handle budak tadika ni,skrg ni barulah aku mengerti
betapa besarnye pengorbanan seorang guru untuk mengajar anak didik..
hari tu aku ambek cuti hari jumaat ikut family
sebab nak pergi Tambun atau TAnjung raMBUtaN haha !

opss,im just kidding *-*

yang sebetulnye aku memang pergi Tambun tp bkn tg rambutan..

dan kteorang pergi ke Tambun ni bukan saja2 nak melancong tapi
sempena program safety drive yang digelar (MOH KE IPOH WEH ! )
ohh ya,sebelum ke Tambun kami ke Universiti Teknologi Petronas yang terletak di Tronoh
atau nama glamour yg dipanggil oleh pelajar UTP iaitu TORONTO..huahua

bila nak pergi memang excited la sebab ni baru kali kedua trip ke UTP..
dan library dye la yg paling aku teringin nak masuk sangat.
akhirnye tercapai jugak hajat aku ^-^
alhamdulillah. 

rak buku kat library tu memang tinggi giler dan aku sangat2 impressed !
memang bertaraf antarabangsa dan planet serta alam semesta,hahah.
waktu ni baru la aku tau yang merasmikan UTP ni ialah Pak Lah !
ku sangkakan sebelum ini ialah Tun Dr Mahathir yg merasmikan rupanya tidak..
sedang menuju ke Kompleks Canselor..dah tak sabar dah niieeee~


 okey,dah sampai pon.. ;)

geng baju kuning peserta safety drive..
semua tengah fight nak perah otak cari jawapan kat sini.

ade satu soalan yg aku rase sangat best.
lebih kurang begini la bunyinya :

menjadi tatapan setiap hari,
ada yang ikut negeri,
bak kata nyanyian M.Nasir dan Mawi,
"yang tulus,yang mulus"
yang TELUS&TULUS.
Cuba bawakan satu untuk kami,
cuma seringgit je!

haa,cuba teka ape jawapannya?
mesti korang terkedu tengok soalan ni haha.

waktu ni la aku dok pikir2 mende la yang harga seringgit tu..
pastu tiba2 ayah aku dapat jawapan dari orang lain,
dalam hati cerdik sungguh orang yang dapat jawab ni,
tak penah terpikir pon ni jawapan dye.

kalau korang nak tau penat aku pusing kedai cari benda alah ni,
last2 jumpe jugak kat kedai cina..
aku pon selamba la keluar kedai tu dengan gumbira sambil menayangkan benda ni.

tiba-tiba,
semua geng baju kuning yang nampak terus berpusu-pusu masuk kedai tu..
haha lawak pulak tengok dyeorang lari2 berebut nak beli benda alah ni.
hoho untunglah orang cina tu ade jual benda tu,
memang laku gaya macam jual pisang goreng panas.
dah memang rezeki dye...

ni semua sebab soalan tu punye pasal.

haha kalau anda semua bijak apakah jawapannye ??

oke,see you next entry;)

p/s: kalau korang perasan,aku dah sorokkan followers aku
sebab macam beratkan page aku nak loading je.
so,siapa yang ikhlas nak follow aku silakan..tadakk hal la

January 24, 2011

aku dapat pergi UK !! ;'D

finally aku dapat bercuti ke London,United Kingdom sponsored by MAS Airlines!
Alhamdulillah syukur tidak terhingga~ :'D
naik MAS Airlines dengan first class oke  bukan naik Air Asia or Fire Fly ye..

kata orang jauh berjalan luas pemandangan.
dan semua pengalaman yang aku dapat akan ku guna sebaik mungkin ;')


suasana di ibu kota London..bas 'double decker' warna merah sudah menjadi simbolik bagi UK.
kalau korang nak tau kan suhu waktu pertama kali aku menjejakkan kaki di London ni ialah 2°C !
wauuu..memang sejuk giler wehh.
bila menjejakkan kaki kat sini teringat pulak kat cerpen aku,kris dan kristal 
pasal Hana Hashim yang belajar kat Cardiff dengan iman senipis kulit bawang.



hehe..ni kat Westminster
rajin betol mat saleh UK di tengah kesibukan kota lg masih sempat baca buku..
kat malaysia mungkin kita jarang jumpa orang yang macam ni..
itupon kalau dalam iklan ada kempen membaca yang gambar dlm LRT.


ni London Eye,dapat tengok je tapi tak dapat naik pon :(
sebab ramai sangat yang berbaris panjang macam nak beli tiket bola
masa final second leg Malaysia vs Indonesia gayanye..



ini hotel Ritz tempat penginapan kami selama 10 harrryyyy di  London..
cantek gile woo interior design hotel ni..memang first class lah !


mase kami tengah naik flight nak balik msia,
mase tu aku perasaan aku bercambur baur..sedih nak tinggalkan kota London
dan gembira sebab dah nak balik ke negara tercinta yg dirinduiiii..


tiba-tiba...




sedang aku melabuhkan badan di kerusi empuk,terdengar suara lunak pramugari,

"Ladies and gentlemen,for your information our flight is now heading to Sydney
because of losing direction in Global Positioning System while detecting the very small Malaysia.
We apologize for the inconvenience that had happened."

Lantas,aku bingkas bangun dari posisiku dan menjeling ke kiri dan kanan sambil berkata,

wuhuhu ! pergi Sydney ?? best2 !
waktu tu memang tak percaya dan sangat la teruja serta bangga dapat
naik penerbangan MAS untuk waktu itu..pergi London and Sydney dalam satu masa !
waaaaaAAAAAAAAAAAAuuuuuu..
yuhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!
yipppppppppppppppeeeeeeeeeeeee!
YAHOOOOOOOO!


astaghfirullah al azim. ^-^




oke,ni antara gambar ku di Sydney :P

di hadapan University of Sydney ! teruja sebab seni binanya cantik sangat :)
ni adelah salah satu tempat penggambaran drama hits Malaysia tahun lepas iaitu
Nur Kasih lakonan Tiz Zaqyah dan Remy Ishak..

ouh Pearl Harbour ! haha tetibe pulakkkk~
kami dihadapan Sydney Opera House dan kelihatan Harbour Bridge di situ..


Kesimpulannya,memang syok berangan sorang-sorang pergi oversea haha.
Jangan lah anda semua mencontohi daku..
mejadi tak aku edit gambar ni ??
haha,padan muka korang kena tipu ngan aku :P

oke2,cukuplah setakat ini sesi aku buat ngarot kat blog ni.
lepas ni dah kena lebih serius dan matang dalam menghadapi dugaan hidup
yang penuh dengan rintangan dan onak duri..


okey,see you next entry;)
wassalam.

January 23, 2011

make your dream come true

こんにちは ! hehe :P



just a short entry.
petang tadi aku tengok cite shark boy and lava girl kat astro ceria..
ni cerita lame and aku suke pulak lagu dream yg taylor lautner nyanyi ni.
wait !dont go anywhere..stay tune and hear this awesome song;'D

p/s:mimpi akan menjadi kenyataan jika kita berusaha untuk mencapainya..
TIADA KEJAYAAN SEMANIS MADU TANPA USAHA SEPAHIT HEMPEDU ingat tu!
yang penting usaha+doa+tawakkal kepada Yang Esa=insyaAllah kejayaan akan menyusul.

oke,see you next entry;)


January 19, 2011

sedapnyeee EPAL !

yummy...sedapnyeeeeeeeee epal
sebagai gambar mukaddimah aku sediakan kepada anda semua
sebiji epal merah yang lazat berkrimmm~

emm..sedap ke epal ni ?
aku rase epal tak best lah sebab kiwi lagi mengancam !
pakar telah mengatakan bahawa kiwi mempunyai nutrisi
yang lebih tinggi berbanding buahan lain
dan kadar nutriennya lebih padat di samping enak di makan:)
Satu hidangan 2 buah kiwi mempunyai lebih banyak Vitamin C
berbanding dengan 2 biji buah oren,
lebih banyak potasium daripada sebatang pisang,
dan lebih banyak serat makanan daripada semangkuk bijirin !
hemmm,ni buat aku makin sayang kat kiwi ni haha .


oke2,stay tune belom habis lagi ni.

kiwi ade dua jenis: kiwi emas dan kiwi hijau.


oke2 pasal kiwi dah abes kita sambung pasal epal pulak~

fakta mengatakan bahawa dengan memakan epal perokok tegar
boleh menghilangkan ketagih mereka terhadap rokok.
jadi kepada sesape yang mempunyai ahli keluarga yg
merokok,boleh la anda semua hidangkan epal tiap2 hari.
haha bagos tak perlu lah nak beli niQUITin lagi..

Selain tu,serat epal pula membantu proses penghadaman
dengan mengeluarkan asid organik sewaktu bertindak balas
dengan bakteria dalam usus manakala jusnya disahkan terbukti
untuk meningkatkan kesihatan dan fungsi jantung !
haa,ni lagi menarik !
Saintis British juga membuktikan kunyahan epal mampu mengubati masalah sakit gigi dan selaput tatar yang merosakkan gigi.

so kiwi atau epal ? ahha,ape2 je la..asalkan dua2 sedap.

tapi aku bukan nak cite pasal khasiat buahan ni,
aku nak cite pasal khasiat epal yang lagi best iaitu...


gadget dari jenama Apple ! yg jenama HanaRahim ni speciallll cket.
oke aku bukanlah suka barang dari jenama Apple tapi
aku tengok sekarang ni iPhone dari Apple ni dah
jadi kegilaan ramai orang jugaklah selain dari Blackberry ni.

iPhone sememangnye cantik and tip top tapi sebenarnye
ade jugak kelemahan especially iPhone4 yang diakui sendiri
oleh pihak jenama Apple,harganya pon boleh tahan jugak lah.

lagi satu korang mesti penah dengar tentang
gospel,glory and gold kan ? ade orang cakap,
bukan aku ! orang lain cakap la benda ni ade kena-mengena
dengan iPhone 4G cuma tambah girl satu lagi.
jadi nya ia menjadi gospel,glory,gold and girl.
ini aku tak pasti kebenarannye and aku tak paham kenapa girl??

oke,see you next entry;)

January 18, 2011

anak murid tersayang;)

ehemmm..ehemmm(tekak ade probs cket haha)
assalamualaikum kepada semua pembaca..

penat betol hari ni mengajar anak murid
terCINTAN yg tersangat (paham bahase).
adoii sakit tekat aku lawan suara nak mengajar dyeorang
sebab paham2 je la budak kecik yg tersangat (pendiam)
kunun-kunun jeeee.
naseb baek suara maseh ade lagi,ingatkan kalau dah
takde suara nak ambik mc je esok ngeh2..

penat betol eden dan kawan2 eden mengajar O_o
kami bukan sekadar guru biase oke ? ahah !

pandai betul cikgu bateri AA mengajar ahah~

time ni semua bebudak berebut nak tulis kat depan..
pandai jugak kiteorang mengajar ye hahah.

cikgu shah jehan pon ape kurengnyee mengajar~

aku?mana aku?
aishh,time aku tengah mengajar korang tak ambik
gambar pulakk ek..ish2 tak aci betul haha.

tapi2,
ini baru mengajar budak 5 tahun,kalau budak 6 tahun,,
adoii,ampun2--'
kedeGILAN dan keSENGALan mereka lagi dahsaatttt..
tak tau nak kate ape la.
sampai dah kering tekak guru2 belia remaja ni mengajar dyeorang
al-maklumlah kami ni guru muda yang bertauliah~

aku rase nak stop sampai sini la
sebenarnye banyak lagi gambar budak2 yang akan menyusul
tapi tunggu di lain hari ye kawan-kawan.

tapi kalau korang nak tengok gambar budak comel bagi
yang terlepas baca entry aku yang dulu boleh la
klik DI SINI atau DI SITU
entry aku yang akan datang akan ade lebih banyak
gambar yang lebih kiutttt dan gempakksss..
oke,sebelum terlambat aku nak wish OYASUMI NASAI!
nak tau maksud nye korang carik la sendiri kat kamus jeponnn.

oke,see you next entry ya;)

p/s : pendek betul post aku hari ni

January 16, 2011

mari belajar bahasa jeponnnnn

hai!
hello!
Hāya!
Nǐ hǎo!
ciao!
privet!
kon'nichiwa!
annyeonghaseyo!


haa,mane satu pilihan anda semua??saya pilih jepon!kenapa ya??

kalau korang tengok entry aku sebelom ni mesti ade terselit
perkataan jepon..
kalau tak caye sila lah tengok hehe.
bukan lah sebab aku ni nak belajar kat jepon macam zackzukhairi tu
tapi mungkin sebab aku suka orang jepon kott:)

cakap pasal jepon ni,teringat pulak satu cerita ni.
pehhhh,cerita ni famous AMOUS waktu aku form3 la.
setiap kali balek hostel mesti kawan aku
story2 pasal drama ni kat aku..


jeng...jeng...jeng

one litre of tears!sape layan cite nihh?

maseh ingatkah anda akan cerita ini??ni cerita sedih woo~

sebab cerita ni kisah benar diadaptasi ke drama
cam filem LAGENDA BUDAK SETAN yang diaptasi dari novel..
nama pelakon pon aku dah tak ingat dahh haha.
maaflah saya ni pelupa sedikit..ekeke:p
aku tengok cerita tu pon sebab pelakon dia comel.
kalau tak,aku tak mau nengok pon hahah.

sebenornye entry kali ni aku nak buat pendek je.
thanks kepada yang sudi membaca entry dan membuka blog
aku yang tak sebilangan ni huhuh.

oke2,aku tak mau taip banyak2..
nanti aku sambung lagi ye.
adek sebelah aku ni dah bising2 nak gune internet.
umur baru bape tahun dah pandai nak berfacebook2.
adoiii,budak2 zaman sekarang~
ececehhh,tak boleh blah ayat aku ahah.

okey2.
Sayōnara everyone!
あなたが幸せに暮らせることがあります.
haha,anda paham ke?sape dapat jawab aku belanja korang untuk
penginapan selama 30 hari di rumah aku hahah~

p/s:see you next entry:)

January 14, 2011

malaysia dituruni SALJI ?? biar betol ?

itu lah reaksiku andai malaysia dituruni salji haha~
macam best je kan?
aku ingat lagi waktu aku umur 7 tahun/DARJAH SATU ahah!
mase tu cerita WINTER SONATA memang meletop
dan aku pon takkan miss even 1 pon episod nyeee hehe.

ade satu babak mase tu hero n heroin
(maaf tak ingat name pelakon tu dahh)
dyeorang tengah duduk rapat2 kat 1 kerusi,
waktu tu mak aku pon cakap,
"haa,ni tak elok laki perempuan tak kahwin lagi dah
duduk rapat2 macam ni..."

dalam ati aku pon tertanye2 eh biar benor mak aku ni..
ye lah,waktu tu darjah 1 memang jahil lagi laa.
dah besor memanjang ni baru paham.
owwwwwhhhh..camtu rupanye.

wah!bayangkan kalau rumah kita macam ni..
dengan asap berkepol2 kat atas bumbung.
ehm aku tadak perasaan pon sebab aku
sangat bersyukur dengan cuaca di malaysia^-^

bila pandang gambar ni teringat la pulak
sajak The Road Not Taken yang aku belajar mase form5..
aku memang suke sajak ni sebab banyak makna tersirat~

dan bila terpandangkan daun musim luruh ni
teringat pulak cerita MOHABBATEIN..mohabbat..mohabbat ni

dan paling tidak lupa cerita mestilah
cerita AUTUMN IN MY HEART hehe!
ni memang cerita best~seyesssss.

yang paling best sebab ade won bin haha.
tapi ni cerita lame.memang dah lame sangat la..
tapi aku tak kesah sebab aku memang suka gile cerita ni=)

dan dalam banyak2 musim la kann aku paling suke musim bunga.




saja uplaod banyak2 sebab cantik sangat ciptaan Tuhan ni..
Maha Suci Allah yang Maha Pencipta~

oke,ini sahaja post aku untuk kali ini.
see you next entry:)

p/s : persahabatan tidak akan cair di musim panas,
tidak akan beku di musim sejuk dan tak akan
kering di musim luruh tapi persahabatan tetap
akan mekar walau bukan di musim bunga.

January 11, 2011

once upon a time

my first day in PASTI IBNU KHALDUN,
eh,silap2.bukan first day,tp first job.
ohh,sumpah hari ni mmg penat giler
tp syok jugak lahh:)

tapi kenapa tajuk entry kali ni
'once upon a time'??ohh..yeah
aku pon tak berapa pasti haha.

macam biase ade jugak adegan menangis,
meraung,menjerit tapi keadaan kembali normal akhirnyee~
syukur,alhamdulillah..
ohh ini keadaan dlm kelas cikgu moni

kelihatan cikgu seperti sdg memarahi anak2 murid.hehe.

oke,ini gambar budak comel..
harap2 takde siape yg terpikat ye,
aku dah cop.oh im just kidding beb ahah.




but i think
sure korang akan terpikat punye.
xspecially kaum hawa lahh.












emm,pkir sejenak.
nak letak ke tak nak?









ohh,im in dilemma~






















oke,letak je lah.kang teringin pulak kan..

heeee~korang ade perasan ape2 tak tgk muka dyeorg ni..
cube tengok betul-betul.



oke sekali lagi,
tak tau nak kate ape la kalau tak nampak2 lagi kan..

bagi pendapat aku dan kawan aku la kann
muke dyeorg macam artis ahah..

seyes cakap yg belakang tu muke cam watak Putera Shazlan.
yg depan pulak muke macam ala-ala SHAHIR sikit,
OMG! :')
tak dapat jumpe shahir yg betul
tapi jumpe klon shahir je pon its oke lah kan.
itu lah bertuahnye bile dpt bekerja di tadika ini.ahah~

ini budak2 yg day care.mereka agak nakal la~

baju oren tu danish asyraf,yg baju kuning tu emm..emm
sape ek??aduhh,tak ingat pulak nama dye.entah la.

oke ini bukan aku yg tangkap..
ape komen anda tentang gambar ini..? haha !

haa ni pon keje dyeorg,aku tak tahu menahu
pasal benda ni,tgk2 eh?ade gambar DORAEMONNNN????
tapi comel gak kan?
tibe2,teringat pulak kat cici :)heheh.

oke aku rase cukup la post aku kali ini.
see you next entry:)

January 8, 2011

hari orientasi tadika PASTI

hari ni merupakan satu pengalaman
yg berharga buat aku:'D
seronok dapat jumpa budak2 yg comel lotey!
muke semua suci bersihhh dan
ditambah lagi dgn perangai dyeorg yg kiut miuttt:)



tapi..tapi



biase lah,




bile 1st time bersekolah..
ade yg nangis,menjerit2 tak nakkk sekolah,
tendang2 pintu sampai gegar2 pintu grill haha !

hadoii,penat eden dan kawan2 eden melayan
karenah dyeorg ni dlm suasana yg cacamarba ni..
dgn esakan,tangisan,jeritan,keriangan,senduan
haha abes semua keluar.
yup,memang penat gilor layan dyeorg nihh--'
haihh,tak boleh nak kata ape dahh.
memang penattt--'
tu baru oientasi cik kak oii,
belum lagi hari persekolahan yang sebenar!

macam2 gaya dan cara kteorg buat nak bagi
budak2 nih berhenti nangis..
dyeorg ni,bile sorang dah nangis
budak2 lain pon semua pakat nak nangis jugak.
aishh,pening2..tapi nasib baek ade mainan
lego yg warni warne tu kununnye nak tarik perhatian dyeorg..

tp ade jugak spesis yang tak kureng degilnye,
org bagi mainan dye campak,org bagi muffin dye tolak.
aku pon dah meleleh tgk muffin coklat tu,
kang ade jugak aku yg baham muffin tu..ngee,gurau2.
( aku bukan jenis org yg camtu:D )

oke,
ni la berdikit-dikit gambar yang aku ambek
dan membukit-bukit gambar yg aku tak ambek
kerana melayan kanak2 ribena ini.

due teruna ni baru lepas nangis ahah.
harap je laki,tapi nangis jugak

ni maisarah anak cikgu aisyah

ni pulak pia anak cikgu ruzaida

mainan adelah taktik 'bersih' kami

bile dapat mainan tak ingat dunia dahh

budak comel ni adek jehan,adlin namanye;)


oke,
tu je gambar yg aku dapat tangkap ari ni.

see you next entry:)
assalamualaikum!

January 4, 2011

antara dua

rupa nye ade lagi yg tak tau
tentang kewujudan millatfacebook ni..hihi
kalau tengok zaman skrg ni,ramai betol
orang gune facebook,facebook,facebook.
ape2 je mesti facebook.
sampai adek aku yg 7 tahun tu pon dah pandai
nak chat ngan orang kat pesbuk katanye.

aku ingat lagi waktu f3,kawan aku tadakk sape pon
yg pakai facebook nihh..aku sorang je yg tetibe
sign up kat facebook,haha !


kawan aku ckp facebook tak best!sebab waktu tu
dak2 belia remaja cam kiteorang ni ramai guna myspace.
aku pon sign up la myspace and dah sampai addicted skli.
waktu tu jgk friendster da mcm tak sehebat myspace dahh..
kirenye da memng ketinggalan zaman la
sape yg masih gune friendster lagi..hikhik>_< (ish,cam gedik pulokk wat gituu) arghhh..lantak lahh.haha.. oke sambung balek.. mase teros berjalan dan tanpe disedari eh!eh?ramainye gune facebook.. tengok2..kawan aku yg ckp tak best tu pon dah pakai facebook sekarang ni..hehe. betapa la hebatnye penangan facebook ni..ish2--' tibe2 pada suatu hari, aku terbace la kat suatu paper. ade pakar IT dari pakistan kalau tak silap, buat millatfacebook nak menentang facebook ni. balek je rumah teros aku gi bukak, wahh,gaya dah macam facebook versi muslim pulakk. hihi,canggih2.


tapi aku tak sign up pon.ish2--'

setelah hari berganti hari,
detik bergantik detik..
pada hari ini aku terpikir pulak
nak bukak millatfacebook ni..
my first impression,





waaaaaAAAAAAAHHHHHHHHHhhhhhhhhhhhh.......!
BAPAK beza nye dari yang dulu punye~
fuyooohhh..menarik glor!warna-warni macam pelangi=)
ish,comel pulak rase.


p/s:kalau ade mase nnt aku nak usha2 la millatfacebook ni.yuhhuu~
jom kengkawan kite online kat millatfacebook pulakk..hehe

TeNgoK LAhh..bEshXXx

Loading...