February 14, 2011

hari istimewa

hai assalamualaikum :)
first of all,tau tak hari ni hari ape ?
emm tu tak penting,
yg penting tau tak hari ni berapa hari bulan ??
tau tak ?
tipu la kalau anda semua tak tau :P



||
||
||||
||||||
|||||||||
||||||
||||
||
||
||
||
||
||
\/

(eh macam menara kuala lumpur pulak dahh hehehe)
sempat lagi main-main ekeke*

||
||
||
||
\/

kalau korang nak tau,


hari ini ialah 14 FEBRUARI 2011 !
that means,


hari ni ialah hari kekasih .

paris adalah tempat sesuai utk pasangan bercinta.
(wekk :P)
aku ngan adek aku dah tersasar ke Paris jugak waktu
kiteorg pergi UK and Sydney tu..

well,hari ni ialah 14 Februari dalam kalendar Masihi
tapi
merupakan 11 Rabiulawal dalam kalendar Hijrah.

jadi esok kita bakal menyambut Maulidur Rasul !

kalau sebut pasal Maulidur Rasul memang tak asing dengan aktiviti
perarakan beramai2 sambil berselawat kpd junjungan besar Nabi Muhammad.
tapi sedar tak kita berapa ramai yg betol2 menghayati tentang hari
kelahiran nabi kita sendiri ?

tapi zaman skrg lain,zaman moden serba canggih.
hal berkaitan agama seakan diketepikan dan semakin dilupakan..
tak macam zaman dulu kala,
hal agama adalah yang utama.

kalau kita tengok pemimpin dulu2,
sultan atau pembesar merupakan org yg hebat dalam bidang agama.
tak perlu pikir jauh2 cth nya sejarah melayu kita
waktu pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka.
dari zaman Parameswara sehingga zaman kegemilangan Kesultanan Melaka
semua menitikberatkan soal agama.
tapi sekarang ?

sebab tu kita kena menghidupkan kembali perjuangan nabi yg terdahulu
dgn mengamalkan sunnah-sunnah nya..
dan yg paling penting banyakkanlah berselawat untuk Nabi :)
insyaAllah.


yang sebetulnya ini :)

 sekali-sekala macam 'berceramah' sedikit apa salah nye kan ?
okey,see you next entry.
just a simple short post today.
salam maulidur rasul:)

2 comments:

sissyira said...

salam maulidur rasul =)

hana rahim said...

salam maulidur rasul juge;)

TeNgoK LAhh..bEshXXx

Loading...